pondelok 15. júna 2009

myšlienky Dany Němcovej /jedna z chartistiek/

Jeví se mi, že to základní zadání je pro nás lidi po všechny věky stejný.
Ku skutočnému prežívaniu slobody v živote patrí tiež voľa nejakým sposobom sa obmedziť. Svojou vlastnou voľbou, nie z donútenia či vonkajšími udalosťami.
Deti si nemožeme k sebe navždy pripútať. Musíme ich pokiaľ možno sami do světa uviesť a pustiť.
Slobodomyseľnosť v minulosti dráždila často tých, ktorí k nej sami nenašli odvahu.
Nabýt moudrosti je lepší nežli nabýt stríbra.
Skutočné vedenie je spojené s pokorou. Veď aj tak nikdy nikto z nás nebude vedieť všetko. Otázky zostanú otvorené a tajomstvo zostane tajomstvom.
Bez viery a nádeje sa na lásku čakat nedá. Proste niekoho z nás čas od času prekvapí. Príde náhle. Akoby spadla z čistého neba a my potom spravidla žasneme a nechápeme, miesto toho, aby sme vzali už konečne na vedomie, že láska može byť napríklad darom. Z neba.
Aby sa člověk pustil neznámou, neprešlapanou, nepohodlnou cestou, alebo dokonca cestou, ktorá je zakázaná, na to musí byť trochu praštený :-)
V hľadaní pravdy, o ktorú v živote skutočne ide, možu byť jednoduchí ľudia oveľa úspešnejší.
Pýcha a pravda sa neznášajú. K pravde patrí pokora.
Za dva roky deti nebudú vedieť, či bola podlaha umytá a prádlo poskladané, ale zapamatajú si, či som mala dobrú náladu a či som na ne, keď mi potrebovali niečo povedať, mala čas.
Viera je náš vzduch.
Dobrá psychoterpia znamená nielen zvládnutie nejakej techniky či systému. Ide v nej tiež o múdrosť, skúsenosti a obrovský rešpekt k druhému človeku.
Najlepší psychoterapeut je ten, od ktorého odchádza klient s tým, že povie: ten člověk pre mňa vlastne nič neurobil, na všetko som musel prísť sám. Potom to funguje.
Priateľstvo znamená, že nie sme na ceste sami. Máme sa o koho oprieť. Máme sa na koho obrátiť. Priatelstvo je prúd, ktorým sa necháš strhnúť, priateľstvo je stretávanie.
Prežiť však ešte nemusí znamenať vyhrať.
Každý, kto sa len trochu pozerá okolo seba, vie, čo je v jeho okolí treba urobiť.
Nie sme všetci rovnakí, nebudeme takí a a nie to nie je žiaduce. Je treba zvyknúť si na roznosť, mať úctu k odlišnostiam a nechať im priestor.
Do svojich rúk možeme zobrať len to, čo v nich unesieme.
Je veľmi doležité odvážiť sa v každej situácii odkrývať jej zmysel.
Viera je pre niekoho slnkom, bez ktorého jeho život nie je možný. Naše videnie je však našťastie zakryté akýmsi závojom. Plné svtelo by sme ľudskými očami nezniesli. Plného svetla sa nám dostane až na druhom brehu.

Žiadne komentáre: